Блог

Град Птичи поглед от „Тончо Торпедото“ на Биенале на илюстрацията 05.12.2022 15:45:43

Град Птичи поглед от „Тончо Торпедото“ на Биенале на илюстрацията

На престижен форум се появи Тончо Торпедото. Неговият град Птичи поглед, в който, вече знаем, всичко може да се случи, стана част от третото Биенале на илюстрацията, организирано от сайта „Българска илюстрация“ и Регионален исторически музей София.

Тази година творбите са рекорден брой – близо 300 автори представиха 772 илюстрации. Илюстрацията, изобразяваща град Птичи поглед, дело на Борис Клисурски, очевидно се откроява и впечатлява не само читателите, а и българската преса (извадката е от в. „Сега“). И това изобщо не е изненадващо, защото точно тази илюстрация е една от най-емблематичните за книгата ни.

Борис (Bobb) Клисурски е роден в София и е завършил приложни изкуства през 1986 г., като първоначално се развива в тази област. След това учи анимация в класа на Пройко Пройков и дълги години работи като художник-аниматор по множество български и чуждестранни анимационни филми и сериали. Има и два авторски късометражни филма, реализирани с подкрепата на НФЦ.

Споменете ли думата „комикс“, можете да бъдете сигурни, че сте приковали вниманието му. Художник на комикси в няколко родни и чуждестранни комикс издания и периодика. Има участие също в редица изложби на карикатури, комикси и илюстрации в различни европейски страни. Работи и като илюстратор, предимно на детска литература. С две думи – върши чудеса! Сред чудесата на Bobb са и илюстрациите на „Тончо Торпедото или големи грижи за малките вълшебства“ – първият роман за деца на издателство „Каничка“.

Биеналето на илюстрацията се помещава в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика“ на бул. „Мария Луиза“ 16 и може да бъде разгледано до 27 януари 2023 г. Входът е свободен.

Коментирането на тази статия е ограничено

Общи

Общи

Град Птичи поглед от „Тончо Торпедото“ на Биенале на илюстрацията

Град Птичи поглед от „Тончо Торпедото“ на Биенале на илюстрацията

На престижен форум се появи Тончо Торпедото. Неговият град Птичи поглед, в който, вече знаем, всичко може да се случи, стана част от третото Биенале на илю На престижен форум се появи Тончо Торпедото. Неговият град Птичи поглед, в който, вече знаем, всичко може да се случи, стана част от третото Биенале на илю 2022-12-05T16:17:31+02:00 Град Птичи поглед от „Тончо Торпедото“ на Биенале на илюстрацията

<p>На престижен форум се появи Тончо Торпедото. Неговият град Птичи поглед, в който, вече знаем, всичко може да се случи, стана част от <strong>третото Биенале на илюстрацията</strong>,<b>&nbsp;</b>организирано от сайта &bdquo;Българска илюстрация&ldquo; и Регионален исторически музей София.</p> <p>Тази година творбите са рекорден брой &ndash; близо 300 автори представиха 772 илюстрации. Илюстрацията, изобразяваща град Птичи поглед, дело на <strong>Борис Клисурски</strong>, очевидно се откроява и впечатлява не само читателите, а и българската преса (извадката е от в. &bdquo;Сега&ldquo;). И това изобщо не е изненадващо, защото точно тази илюстрация е една от най-емблематичните за книгата ни.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/24357/files/image/viber_image_2022-12-03_17-53-15-298.jpg" /></p> <p><strong>Борис (Bobb) Клисурски</strong> е роден в София и е завършил приложни изкуства през 1986 г., като първоначално се развива в тази област. След това учи анимация в класа на Пройко Пройков и дълги години работи като художник-аниматор по множество български и чуждестранни анимационни филми и сериали. Има и два авторски късометражни филма, реализирани с подкрепата на НФЦ.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/24357/files/image/20221022_121324.jpg" /></p> <p>Споменете ли думата &bdquo;комикс&ldquo;, можете да бъдете сигурни, че сте приковали вниманието му. Художник на комикси в няколко родни и чуждестранни комикс издания и периодика. Има участие също в редица изложби на карикатури, комикси и илюстрации в различни европейски страни. Работи и като илюстратор, предимно на детска литература. С две думи &ndash; върши чудеса! <span>Сред чудесата на Bobb са и илюстрациите на <a href="https://kanichkabooks.bg/product/toncho-torpedoto-ili-golemi-griji-za-malkite-valshebstva" target="_blank" rel="noopener"><strong>&bdquo;Тончо Торпедото или големи грижи за малките вълшебства&ldquo;</strong></a> &ndash; първият роман за деца на издателство &bdquo;Каничка&ldquo;. </span></p> <p><em>Биеналето на илюстрацията се помещава в изложбена зала &bdquo;Триъгълна кула на Сердика&ldquo; на бул. &bdquo;Мария Луиза&ldquo; 16 и може да бъде разгледано до 27 януари 2023 г. Входът е свободен.</em></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки